of spreek je liever over 'een miskraam'? Jij mag bepalen hoe je dit verlies benoemt. Je mag ook voelen wat je voelt, ongeacht de termijn van je zwangerschap. Soms word je verlies onbedoelt geminimaliseerd door woorden (van troost?). Of was jullie zwangerschap nog jullie geheim. Je kan je erg eenzaam voelen in je verlies als je dit niet kan delen. Je kan ook merken dat je partner anders rouwt dan jouw en dit kan erg zwaar vallen. Ik maak graag tijd om naar je te luisteren.
Als je een kindje verliest tijdens je zwangerschap, tijdens of na de geboorte dan staat je wereld plots stil. Je baby had niet de kans om te groeien tot een eigen leven. Als ouder verlies je naast je kindje, ook al de dromen en toekomstplannen die je had rond jullie baby. Er bestaan geen richtlijnen of handleidingen die vertellen hoe jij moet rouwen.
Een rouwproces kan erg uitdagend zijn, ook als koppel. Je leert elkaar (vaak) kennen in vreugdevolle omstandigheden, als jullie geconfronteerd worden met verlies of rouw kan dit zwaar wegen op jullie relatie. Het is mogelijk dat jullie beiden op een andere manier rouwen. Kunnen jullie elkaar begrijpen? Lukt het niet om met elkaar te blijven verbinden?
Vaak heeft een zwangerschapsverlies meer impact dan je zelf in eerste instantie had verwacht. Misschien is het verlies van je kindje al een tijdje geleden, je kan echter voelen dat het nog steeds een invloed heeft op je leven. Rouw is een uniek proces, de ene ouder lijkt vrij snel 'hun nieuwe leven' terug op te nemen, terwijl de andere ouder meer tijd nodig heeft om verder te leven met het verlies.
Heb je de nood om hierover te spreken?
Aan sommige ouders wordt gevraagd om een hartverscheurende 'keuze' te maken na een afwijkend prenataal onderzoek (vb. nipt, vruchtwaterpunctie,....).
Welke keuzemogelijkheden zijn er als een prenatale test heeft uitgewezen dat er iets mis is met jullie kindje?
Welke 'keuze' je ook maakt, dit is de start van een intens rouwproces.
Na een abortus of zwangerschapsafbreking kan je kinderwens een thema zijn waarrond je twijfelt of je je schuldig voelt.
Vraag je je af of je mag dromen van een volgende zwangerschap?
Wanneer een kind krijgen voor jou niet is weggelegd, kom je in een rouwproces. Verdriet over ongewenste kinderloosheid is vaak een heel diepe en ongrijpbare soort verdriet, het word ook wel schaduwverdriet genoemd. Ongewenste kinderloosheid kan een impact hebben op verschillende levensdomeinen zoals zelfbeeld, je relatie, je seksualiteit, je hobby's, je werk,...
Rouw jij om het verlies van je toekomstdromen en het beeld van de vader of moeder die je niet zal worden?